De afdeling Kennis, Expertise en Innovatie (KEI) maakt deze expertiseontwikkeling mogelijk; van ontwikkelen en bewijzen tot verspreiden, implementeren en borgen.
De laatste jaren is hard gewerkt aan het verbeteren van de kwaliteit van onderzoeks- en projectaanvragen. Er wordt steeds méér zorggestuurd wetenschappelijk onderzoek gedaan, dat wil zeggen onderzoek dat wortelt in de dagelijkse praktijk van zorg- en dienstverlening. Samenwerking met academische partners heeft structureel vorm gekregen, onder andere in een academische werkplaats, bijzondere leerstoelen en een lectoraat. Dit type onderzoek vereist continue aandacht voor de wisselwerking tussen wetenschap en zorgpraktijk. Dat betekent enerzijds: zoveel mogelijk aansluiten bij (standaard)zorg, gebruik maken van meetinstrumenten die klinisch relevant zijn en het beperken van belasting voor deelnemers. Anderzijds gaat het om: het vergroten van (wetenschappelijke) controle, standaardisatie van werkwijzen, het beperken van ruis en het zo homogeen mogelijk houden van de onderzoeksgroep.
De afdeling KEI maakt expertise-ontwikkeling mogelijk. Het gaat bijvoorbeeld om het ophalen van kennisvragen en het bouwen en onderhouden van de kennisinfrastructuur om expertise mogelijk te maken. Het vertalen van praktijkvragen naar een onderzoeks-/projectaanvraag is vaak best ingewikkeld. Hetzelfde geldt voor goede implementatie van onderzoeksresultaten in de praktijk. We zijn daarom op zoek naar iemand met ervaring op dit gebied. Iemand die het onderzoeksveld zowel in- als extern kan overzien en meedenkt over prioriteiten en strategische keuzes.
Daarnaast zoeken we iemand die in staat is vanuit een helikopterview onderzoek, beleid en zorgpraktijk te verbinden.
De afdeling KEI is een jong organisatieonderdeel dat in haar werkwijze en cultuur begonnen is aan een grote veranderopdracht. Zo werken we vanaf 2020 nauw samen met Bartiméus en de Robert Coppes Stichting in een meerjarenplan. Ook betrokkenheid van de doelgroep als partner is een speerpunt. We zoeken iemand die ambitieus is en samen met alle collega’s en in het bijzonder met de andere beleidsmedewerker research zich in wil zetten voor het bestendigen van de expertisefunctie van Visio.
Is dit de baan waarin jij al je kennis, ervaring en ambitie kwijt kunt? Waarvan je blij wordt en waarvan je zeker weet dat ‘ie jou op het lijf geschreven is? Reageer dan snel. Heb je vragen neem dan tot 20 augustus contact op met Ellen Koudijs, Beleidsmedewerker Research, op telefoonnummer 06-46086354 of met Marieke van de Kerkhof, manager, op telefoonnummer 0652679748.
Je reactie met curriculum vitae ontvangen wij graag vóór 2 september.
De sollicitatiegesprekken vinden plaats op 9 of 10 september.
Onze kernwaarden Klantwaarden, Samenwerken, Flexibiliteit, Ruimte, Vertrouwen en Leren vormen de basis van waaruit jij je werkzaamheden verricht. Wij nodigen mensen met een visuele beperking van harte uit om te reageren. Interne kandidaten hebben (bij gebleken geschiktheid) voorrang bij het vervullen van de vacatures.
In het kader van ons beleid van sociale veiligheid wordt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) gevraagd.
Ben je een externe kandidaat en heb je eerder inloggegevens aangemaakt op dit sollicitatieportaal?
Log dan eerst in voordat je solliciteert!