Maatschappelijk werker

Els Broere 

Een luisterend oor bieden en samen met de cliënt op zoek naar wat hij op dat moment nodig heeft. Dat is volgens Els Broere, maatschappelijk werker van het domein Revalidatie en Advies van Koninklijke Visio, de kern van haar werk. 

Hoe mijn werk er bij Visio uitziet

“Ik weet vanuit ervaring wat nodig is om iemand die slechtziend of blind wordt zijn leven opnieuw vorm te laten geven. Ik bied een luisterend oor en ik zoek samen met de cliënt naar wat hij nodig heeft. Ik sluit aan bij wie je bent, waar je vandaan komt en probeer samen manieren te vinden om stapjes vooruit te zetten. Het gaat daarbij altijd om respect, vertrouwen, veiligheid. Daarbij breng ik mijn specialistische deskundigheid over leven met een visuele beperking mee. “


Hoe ik cliënten help

“Als mensen bij ons starten zijn ze vaak boos, verdrietig, radeloos, verdoofd of zoekende. Zij moeten immers afscheid nemen van het ‘oude’ en op zoek gaan naar een nieuwe invulling. Zo heb ik iemand begeleid die plotseling blind werd net voordat zijn vrouw onverwachts overleed. Twee maal zo’n groot verlies zorgde voor totale ontreddering. Als maatschappelijk werker herken ik de fasen van ‘rouw’ na verlies. Deze cliënt ervaart ondertussen weer kwaliteit van leven en woont zelfstandig. Hij werkt aan zijn algehele gezondheid en welbevinden door te sporten (goalbal), fitness en zwemmen. Met behulp van spraak op zijn iPhone onderhoudt hij sociale contacten met vrienden en familie. Hij heeft inzicht gekregen in effect van zijn eigen gedrag op anderen en weet nu op een positieve manier aan te sluiten op een fijn sociaal netwerk van vrienden.”


Belang omgeving betrekken

“Iedere keer weer zien wij als Visio het belang van het goed meenemen van familie en vrienden om de slechtziende of blinde persoon heen. Een mooi voorbeeld is de alleenstaande, slechtziende moeder van zeven kinderen begeleid met een progressieve oogaandoening. Hierdoor raakte ze haar baan en daginvulling kwijt. Zij ervaarde de ondersteuning vanuit haar familie als betutteling. Om dit te doorbreken hebben we de familie uitgenodigd en laten zien hoe moeilijk dagelijkse handelingen zijn voor hun moeder. Tegelijkertijd heeft de moeder ingezien dat haar familie het goed met haar voorheeft. De familierelatie verbeterde snel weer. ‘Oma’ past ondertussen op haar kleinkind en heeft meer rust gevonden in het ontdekken van nieuwe mogelijkheden.”

“Op zoek naar een nieuwe invulling in een situatie van onzekerheid, angst en rouw”