Ook Caroline is Visio

Caroline is adviseur arbeid bij Koninklijke Visio. Caroline begeleid middels een jobcoaching traject cliënten in hun werk of bij het zoeken naar werk. Zo ook bij Saskia. 

Saskia is sinds 2011 volledig blind. In haar werk liep ze steeds meer tegen haar grenzen aan. Na een jobcoachtraject van 10 maanden met adviseur arbeid Caroline van Koninklijke Visio is zij weer helemaal klaar om duurzaam inzetbaar aan de slag te gaan. Sleutel in dit traject was een beugel. Daardoor kreeg cliënt Saskia ‘meer vrijheid door minder grip’. Nu is ze weer aan het werk bij haar werkgever in een ziekenhuis.  

Arbeidsverzuim

Ruim 22 jaar is Saskia met veel toewijding werkzaam als Administratief medewerkster Logistiek bij een ziekenhuis. Sinds zij 9 jaar geleden volledig blind raakte heeft ze haar leven hierop moeten aanpassen. Voor haar mobiliteit maakt ze gebruik van een blindengeleidehond en een taststok. In haar werk merkte Saskia de laatste jaren dat ze zich mentaal steeds minder goed staande kon houden in haar team. Eigenlijk een samenloop van omstandigheden; een reorganisatie en het wegvallen van taken die niet spraakgestuurd aangepast konden worden. Daardoor ging het werken steeds moeizamer en was er ook steeds meer  (gedeeltelijk) arbeidsverzuim.

Vragen en antwoorden

Saskia worstelde met vragen als: Hoe geef ik mijn grenzen aan, wat zijn mijn grenzen eigenlijk, hoe blijf ik in een prettige verbinding met mijn collega’s? En bovenal: hoe kan ik mij gezien, gehoord en behandelt voelen zoals een ziende medewerker dat ervaart? Caroline ging als adviseur van Visio aan de slag met deze vragen. Dat gebeurde in verschillende werkvormen. 

Durven vertrouwen

Eén van de werkvormen bestond uit wandelen met alleen een beugel van 35 cm als fysieke verbinding (zie ook de foto hierboven). Het maakte voor Saskia inzichtelijk en voelbaar hoe ze functioneert en hoe ze het graag anders zou willen. Zo leerde ze meer te vertrouwen op de ogen van de ander en ontstond er door minder grip meer ruimte voor ontwikkeling.
Deze oefeningen hebben er mede aan bijgedragen dat Saskia nu bewuster omgaat met haar gemoedstoestand, inzetbaarheid én met haar omgeving. Ze weet nu dat ze verder komt als ze zich soms meer laat “leiden”. Minder grip levert haar meer vrijheid in functioneren op. Dat gevoel is voor Saskia compleet nieuw en direct toepasbaar in de dagelijkse praktijk. Wat kan een klein hulpmiddel en de juiste interventie een groot gevoel en effect teweegbrengen!